Wat vind je hier zoal?

Je vindt hier wat schrijfsels en foto’s over zaken die me doorgaans bezighouden: haiku, taiji, ch’an/zen, zenzientekenen, …

Haiku en haibun

De hoofdmoot zal waarschijnlijk gerelateerd zijn aan haiku. Met haiku ben ik sinds ongeveer 1994 bezig. Op deze blog zal ik vroege versies van haiku’s en haibuns (combinaties van proza en haiku) met lezers delen. Commentaar is altijd welkom.

Ik ben redactielid van het Nederlands-Vlaamse haikutijdschrift Vuursteen, lid van de Haiku Kring Nederland, de Haiku kern Rotterdam en ben een jaar of vijftien lid geweest van de Japanse (Japans/Engelstalige) haikugroep Fuyoh (Rose Mallow).

Taiji

Je zult hier ook af en toe wat vinden over taiji. Mijn andere grote passie. Die beoefen ik sinds ongeveer 1996. Ik heb les in Capelle aan den IJssel (bij mw. Zhang) en heb daarnaast zo’n vijftien jaar les gehad in Delft (bij mw. Wang). Daarnaast leid ik sinds 2002 op mijn werk aan de TU Delft een kleine lunchtaiji-groep.

ZenZienTekenen

Ook over ZenZienTekenen zul je hier regelmatig wat vinden. Zenzientekenen is ontwikkeld door Frederick Franck die daar vele boeken over geschreven heeft. Het is tekenen als een vorm van meditatie. Frederick Franck heeft het lesgeven in die manier van tekenen/mediteren doorgegeven aan de Nederlandse Maria Adriaens en zij heeft het op haar beurt weer doorgegeven aan Leo van Veghel en Lenie Otten. Ik heb in februari 2010 mijn eerste schreden op het ZenZienTeken-pad gezet en sindsdien teken ik regelmatig met Lenie om me verder te ontwikkelen op het gebied van ZenZienTekenen. Af en toe doe ik ook een dagje mee met Leo en zijn groep.

Zen/Ch’an en Daoisme

Heel af en toe zul je hier ook wat vinden over Zen/Ch’an of Daoisme. Ik beschouw mezelf niet als Zen-adept of Daoist, maar veel ervan spreekt me aan. Ik beoefen het niet in groepsverband, maar volg van op afstand voornamelijk Ton Lathouwers’ Maha Karuna Ch’an groep een beetje. Ik ben nooit bij een sesshin van hem geweest, maar beluister zijn teisho’s via het internet en ben twee keer aanwezig geweest bij voordrachten van hem op ontmoetingsdagen van de Haiku Kring Nederland. Ik lees zijn boeken en hij heeft me geïnspireerd een poging te doen ‘De broers Karamazov’ van Dostojevski te lezen. Tegenwoordig luister ik ook naar toespraken van André van der Braak die het stokje van Ton gaat overnemen.

Advertenties

Eén reactie to “Wat vind je hier zoal?”

 1. Jaap de Mol Says:

  Geweldig Arnold!
  Dit kan niet anders dan een mooie blog worden. ’t Is nu al gevarieerd, duidelijk ingedeeld en inderdaad overal die aansprekende rode draad: aandachtig en onbevangen kijken.
  Ik zal de blog met plezier gaan volgen.
  En dan ook gelijk maar een link naar je webstek op mijn bloggertje, natuurlijk.
  Groeten,
  Jaap.


Plaats hier uw reactie (LET OP! de reactie is voor iedereen zichtbaar)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: