Week 2010-9 (1 t/m 7 maart)
Er zijn drie soorten oefeningen te zien
  • Op herinnering getekend: iets zien, me voornemen dat te gaan tekenen en dat dan vijf minuten of langer daarna gaan doen (als het onderwerp niet meer te zien is).
  • Strelend tekenen: natekenen door heel aandachtig met je ogen het oppervlak en de contouren van het nagetekende te strelen (alsof je het met je vingertoppen bevoelt: zacht waar het zacht moet, iets harder waar dat kan).  Ieder detail wordt getekend. De hand volgt heel precies waar het oog naar kijkt.
  • Snel-gebaar-tekenen: de globale lijn/beweging van iets neerzetten, in een paar snelle bewegingen. Eventueel te gebruiken als opzet om daarna strelend verder gaan.

Klik op het plaatje om te vergroten.
Klik op de back/terug-knop om weer terug te gaan.

De tekeningen van de afgelopen weken heb ik geanalyseerd om te kijken hoe ik weer verder zou kunnen komen.

Ik heb me voor de komende week het volgende voorgenomen:

  • Veel snel-gebaar oefenen. Mijn tekeningen worden snel doods als ik op alle details ga zitten mietemeuten. Snel-gebaartekeningen niet dood-detailleren en niet teveel de lijntjes blijven corrigeren. Dan liever nog een keer de hele tekening over maken. Wat meer durven. Licht-donker als focus aanbrengen is OK, maar niet meer dan een snel, klein beetje. Blijven dansen over het papier.
  • Streeltekeningen blijven maken, om me te blijven oefenen in kijken met gevoel. Wat meer letten op gevoeligheidsverschillen. Zachte dingen met een zacht gevoel tekenen, harde dingen met een hard gevoel. Bij streeltekeningen minder met schaduw werken. Proberen alles met lijnen op te lossen. Ook hier: als er een licht-donker focus aangebracht wordt, dat alleen doen met een paar simpele dingetjes. Schaduw eventueel om het hoofdobject als voorgrond-achtergrond, maar niet als truc om diepte aan het object zelf te geven.
  • Herinneringstekeningen blijven oefenen, om me te oefenen gedurende goed om me heen te blijven kijken.


2 gedachtes over “zien-teken-oefeningen-week-9-2010

  1. hoi, je bent goed bezig zeg! Vooral de snel-gebaar tekeningen spreken me aan.Deed ikzelf vroeger met een fijnschrijver (balpen), maar dat werd niet zo subtiel, teken jij met potlood of krijt of zoiets? groetjes, Ria

Plaats hier uw reactie (LET OP! de reactie is voor iedereen zichtbaar)